LA FESTA DEL TAL COM RAJA

13 de juny de 2019

Aquest dijous 6 de juny ha tingut lloc la presentació de la 19a edició del TAL COM RAJA, el llibre dels alumnes del Blanxart, que recull a prop de cent textos i il·lustracions dels nostres alumnes i els millors treballs de les classes de 6è de les escoles adscrites a l’institut: Antoni Ubach i Soler, Joan XXIII i La Nova Electra.

Antonia Rodríguez, directora del centre, ha recordat la implicació d’alumnes i professors per aconseguir un recull de textos exquisit, elaborat amb il·lusió i rigor. Marta Ruiz, coordinadora del projecte, ha parlat de l’entusiasme amb què els alumnes participen any rere any en aquest projecte, del goig que fa veure que tenim alumnes que ja sortien fa anys publicats al Tal Com Raja quan encara estaven a primària i hi continuen apareixent quan ja cursen batxillerat, de com tots els professors d’una manera o altra hi col·laboren i, com cada any, ha valorat molt positivament l’experiència del Tal Com Pinta. Josep Gòrriz ha ressaltat l’enorme difusió del llibre en la seva versió on line, ja que desenes d’escoles de Catalunya entren a la pàgina web del nostre institut per llegir, comentar i treballar els textos dels nostres alumnes; finalment, ha llegit L’estel, d’Ángela Morales.

A continuació s’ha procedit al lliurament de diplomes i llibres als alumnes de Primària. Després de cada bloc de lliurament de premis, s’han llegit, a manera d’homenatge, els textos que el Víctor Mata va publicar al Tal Com Raja des que era a 6è de primària (2014) fins al curs passat, en què feia 4t d’ESO. Va morir el passat 18 de maig i ha deixat un gran buit a tota la comunitat educativa. Sempre romandrà entre nosaltres el seu esperit compromès i de lluita. Posteriorment s’han lliurat els diplomes a autors i il·lustradors de l’ESO. Pel que fa als textos, s’han considerat mereixedors de premi: La nena que volia tocar els estels, de Yaiza Yeste (1r d’ESO), El pensamiento, d’Aiman Houari (2n d’ESO), Explica’m per què, d’Ana Macías (3r d’ESO) i Obre els ulls, d’Alba Lajara (4t d’ESO). La il·lustració guanyadora, que apareix a la portada del llibre, és El poder de la imaginació, de Sara Esquembri (3r d’ESO).

Pel que fa al batxillerat, els premis especials se’ls han emportat La vida de Luna, dEsmeralda Sánchez, i La caputxeta, d’ Mònica Badia

El moment culminant ha arribat quan Meritxell, la representant de l’AMPA, ha llegit l’acta del jurat dels premis que any rere any van atorgant els pares; en aquesta edició suposen una generosa dotació econòmica per adquirir material escolar a la Cooperativa Abacus. Després de dos mesos de missatges i deliberacions literàries per afinar el veredicte, els pares han decidit premiar:

 

  • El bolígraf, d’Elena Guardatti (premi 1r cicle d’ESO)
  • El paper de plata de la xocolata, d’Aitor Resina (premi 2n cicle d’ESO)
  • El camí, de Marta Perán (premi Batxillerat)
  • Nekane Baño (premi d’il·lustració)

 

La Meritxell ha destacat que el Tal Com Raja representa una finestra a través de la qual els pares poden descobrir el món interior, les inquietuds i les preocupacions dels seus fills.

Finalment, la professora de música Georgina Calvo ha dirigit un cor de noies de diferents curs de l’ESO que han interpretat el rap del Blanxart.

La professora Montse Bergadà, a primera fila i amb la càmera a les mans des del primer a l’últim segon, ha captat la sorpresa i emoció dels premiats, que podeu veure en aquestes instantànies. A l’altra punta de la sala, la preparació del merescut refrigeri ha anat a càrrec de l’AMPA i de la venda de llibres se n’han encarregat diferents professors dels departaments de català i castellà.

Si algú encara no té el TCR d’enguany, si voleu gaudir d’un recull de textos profunds, plens d’inquietuds adolescents, el podeu adquirir a consergeria per 5 €.