LA FESTA DEL TAL COM RAJA

5 de juny de 2016

Aquest dijous 2 de juny ha tingut lloc la presentació de la 16a edició del TAL COM RAJA, el llibre dels alumnes del Blanxart, que recull més de cent textos i il·lustracions dels nostres alumnes i els millors treballs de les classes de 6è de les escoles adscrites a l’institut: La Nova Electra, Joan XXIII, Antoni Ubach i La Roda.

Antonia Rodríguez, directora del centre, ha recordat la implicació d’alumnes i professors per aconseguir un recull de textos exquisit, elaborat amb il·lusió i rigor. Marta Ruiz, supervisora de les il·lustracions, ha detallat el procés a partir del qual els alumnes assimilen i interpreten les narracions i els criteris de selecció. Cristina Valverde, la mare representant de l’AMPA, ha destacat la bellesa formal dels textos i sobretot la profunditat de determinades històries.

A continuació s’ha procedit al lliurament de diplomes i llibres als alumnes de Primària. Álvaro Rivas i Joan Pérez Pleguezuelos, tots dos de l’escola La Nova Electra, han merescut un premi especial després del qual s’ha procedit a la lectura de Davil, d’Álvaro Rivas, una història tendra i enginyosa sobre una patata enamorada amb ganes de sobreviure a les ànsies de menjar del seu propietari.

Posteriorment s’han lliurat els diplomes a autors i il·lustradors de l’ESO. En primer lloc s’ha destacat el text Escriure, la introducció que fa Lucía Chumilla al TCR, i el text de la contracoberta, Un petó de maduixa, obra de Judit Lajara. Pel que fa als escrits de l’ESO, s’han considerat mereixedors de premi: El riu vermell, d’Alba Lajara (1r d’ESO), L’amistat, d’Iris Nerín (2n d’ESO), El placer del anillo, de Mustapha Charef (3r d’ESO) i La paz en el mundo, d’Awatif el Wariaglhi (4t d’ESO), text, aquest últim, que ha estat llegit de manera dramatitzada per Marta Ruiz. Els il·lustradors guardonats han estat: José Ramón Ruiz, Mohamed el Abassi i Reda Naji.

Pel que fa al batxillerat, els premis especials se’ls han emportat Marina Zamora i Noèlia Morales. Acabat aquest lliurament, Antonia Rodríguez ha efectuat la lectura dels magistrals Poemas de Marina Zamora. 

El moment culminant ha arribat quan Cristina Valverde, la mare de l’AMPA, ha llegit l’acta del jurat dels premis que any rere any van atorgant els pares, en aquesta edició suposen una generosa dotació econòmica per adquirir material esportiu. Després de dos mesos de missatges i deliberacions literàries per afinar el veredicte, els pares han decidit atorgar els desitjats guardons als següents alumnes:

1r cicle d’ESO: Lucía Chumilla, pel text Contra la violència

2n cicle d’ESO: Samantha Medina, pel text Los sentimientos

Batxillerat:  Milena Villalta, pel text El comiat

Il·lustració: Laura Rodríguez, per Estaba buscando...

Acte seguit, hem pogut gaudir de les lectures bellament dramatitzades d’aquestes textos, a càrrec d’Antonia Rodríguez, Marta Ruiz i Cristina Valverde, respectivament.

Finalment, l’alumne de 1r  de Batxillerat Raúl Merino ens ha fet passar una estona agradable i divertida al ritme d’uns balls tan convulsius com encomanadissos.

Berta Serra, a primera fila i amb la càmera a les mans des del primer a l’últim segon, ha captat la sorpresa i emoció dels premiats que podeu veure en aquestes instantànies. I a l’altra punta de la sala, la preparació del merescut refrigeri i la venda de llibres ha anat a càrrec de Rosa Samsó.

Si algú encara no té el TCR d’enguany, si voleu gaudir d’un recull de textos profunds, plens d’inquietuds adolescents, el podeu adquirir a consergeria per 5 €.