LA FESTA DEL TAL COM RAJA

 

4 de juny de 2018

 

Aquest dijous 31 de maig ha tingut lloc la presentació de la 18a edició del TAL COM RAJA, el llibre dels alumnes del Blanxart, que recull més de cent textos i il·lustracions dels nostres alumnes i els millors treballs de les classes de 6è de les escoles adscrites a l’institut: Antoni Ubach i Soler, Joan XXIIIiLa Nova Electra

 

Antonia Rodríguez, directora del centre, ha recordat la implicació d’alumnes i professors per aconseguir un recull de textos exquisit, elaborat amb il·lusió i rigor. Marta Ruiz, supervisora de les il·lustracions, ha detallat el procés a partir del qual els alumnes assimilen i interpreten les narracions i ha valorat molt positivament l’experiència del Tal Com Pinta. OtiPleguezuelos, la mare representant de l’AMPA, ha destacat la bellesa formal dels textos i sobretot la profunditat de determinades històries. I Josep Gòrriz ha fet una reflexió sobre la importància d’un objecte tan quotidià com el bolígraf i ha llegit l’Oda al bolígrafo,de Sara Domènech i Andrea Chávez, l’Oda a la lectura,d’Ainhoa Suárez, i L’estel,d’Ángela Morales.

 

A continuació s’ha procedit al lliurament de diplomes i llibres als alumnes de Primària. Posteriorment s’han lliurat els diplomes a autors i il·lustradors de l’ESO. Pel que fa als escrits de l’ESO, s’han considerat mereixedors de premi: El lladre de joies, de Marc Riera (1r d’ESO), Mi abuelo, de Paula Martínez (2n d’ESO), L’estel, d’Ángela Morales(3r d’ESO) i Cariño te presento a mi madre, d’Esmeralda Sánchez(4t d’ESO). La il·lustració guanyadora, que apareix a la portada del llibre, ha estat El inconmensurabledesconsuelo, de Camila García(4t d’ESO).

 

Pel que fa al batxillerat, els premis especials se’ls han emportat L’olor d’un record,d’Iris Sala, iDe caça pel bosc de la mort, d’Arlet Ros. 

 

El moment culminant ha arribat quan OtiPleguezuelos, la representant de l’AMPA, ha llegit l’acta del jurat dels premis que any rere any van atorgant els pares; en aquesta edició suposen una generosa dotació econòmica per adquirir material escolar a la Cooperativa Abacus. Després de dos mesos de missatges i deliberacions literàries per afinar el veredicte, els pares han decidit atorgar els desitjats guardons als alumnes:

 

1r cicle d’ESO: Rubén Casado, per La guerra

2n cicle d’ESO: Camila García, per Obsessió

Batxillerat:  Marina Puig, per Lucas

Il·lustració: Adrián Rivera, per El túnel de la mort

Finalment, l’Orquestra Jove de Guitarres de Terrassa,dirigida magistralment pel professor Fede Fenoy, ens ha fet gaudir de dues magnífiques interpretacions musicals.

Les professores Núria Batllorii Imma Navarro, a primera fila i amb la càmera a les mans des del primer a l’últim segon, han captat la sorpresa i emoció dels premiats, que podeu veure en aquestes instantànies. A l’altra punta de la sala, la preparació del merescut refrigeri ha anat a càrrec de l’AMPA i de la venda de llibres se n’ha encarregatEnric Vilar.

Si algú encara no té el TCR d’enguany, si voleu gaudir d’un recull de textos profunds, plens d’inquietuds adolescents, el podeu adquirir a consergeria per 5 €.

 

LA FESTA DEL TAL COM RAJA

1 de juny de 2017

Aquest dijous 1 de juny ha tingut lloc la presentació de la 17a edició del TAL COM RAJA, el llibre dels alumnes del Blanxart, que recull més de cent textos i il·lustracions dels nostres alumnes i els millors treballs de les classes de 6è de les escoles adscrites a l’institut: La Nova Electra, Antoni Ubach i Joan XXIII.

 

Antonia Rodríguez, directora del centre, ha valorat la llarga trajectòria de l’experiència, amb tot el que ha aportat de positiu a alumnes i professors. Marta Ruiz, coordinadora general del projecte, ha detallat el procés d’elaboració de les il·lustracions, incorporades dins del currículum dels alumnes. Oti Pleguezuelos, la mare representant de l’AMPA, ha parlat de l’experiència que ha suposat per als pares la lectura i anàlisi de tants textos plens de vida. Josep Gòrriz ha recordat que el TAL COM RAJA es penja a la pàgina web del centre i es troba a disposició de totes les escoles que vulguin treballar els textos dels nostres alumnes.

 

A continuació s’ha procedit al lliurament de diplomes i llibres als alumnes de Primària. Els premis de l’institut se’ls han emportat el text Una història de pel·lícula, de Míriam Vallès, i la il·lustració sobre aquest mateix escrit, obra d’Anaís Aranda; els dos guardonats són alumnes de l’escola Joan XXIII.

 

Posteriorment s’han lliurat els diplomes als autors i il·lustradors del Blanxart. Pel que fa als escrits de l’ESO, s’han considerat mereixedors de premi: Gratitud silenciosa, de Sofia Rodríguez (1r d’ESO), De la por a la felicitat, de Nora Galán (2n d’ESO), L’espera, de Hanan Choal (3r d’ESO) i Tinc por, d’Iris Sala (4t d’ESO). El premi d’il·lustració l’ha guanyat el dibuix de la portada, obra d’Ismael Griguer (2n d’ESO).

 

Pel que fa al batxillerat, els premis se’ls han emportat els textos La dona Selkie, de Clàudia Díaz (1r Batx.) i L’home de la maleta, d’Alejandra Ledezma (2n Batx.)

 

El moment culminant ha arribat quan Oti Pleguezuelos, mare de l’AMPA, ha llegit l’acta del jurat dels premis que any rere any van atorgant els pares i que suposen una generosa dotació econòmica. Després d’intenses deliberacions per afinar el veredicte, els pares han decidit atorgar els guardons als alumnes:

 

1r cicle d’ESO: Víctor del Rosal, pel text El robot lleig

2n cicle d’ESO: Samantha Sigüencia, pel text Sóc jo!

Batxillerat:  Sandra Porqueras, pel text Culpable per innocència

Il·lustració: Mariam Bakhti, sobre el text You can do it

 

Es recomana especialment la lectura del conte Culpable per innocència, de Sandra Porqueras, una petita obra d’art que pot acabar en una antologia de contes.

 

Acte seguit, s’ha procedit a la lectura dramatitzada de L’home de la maleta, d’Alejandra Ledezma. 

 

Finalment, l’alumne de 2n de Batxillerat Raúl Merino ens ha fet passar una estona molt agradable amb les seves composicions, que podeu trobar penjades a internet. 

 

Montse Bergadà, a primera fila i amb la càmera a les mans des del primer a l’últim segon, ha captat la sorpresa i emoció dels premiats que podeu veure en aquestes instantànies. I a l’altra punta de la sala, la preparació del merescut refrigeri i la venda de llibres ha anat a càrrec de Carme Martí, Berta Serra, Enric Vilar i d’un bon nombre de mares de l’AMPA.

 

Si encara no teniu el TCR, el podeu adquirir a consergeria per 5 € (està parcialment subvencionat per l’institut), i gaudireu d’un recull de contes excel·lent.

 

TAL COM RAJA

Publicat diumenge, 1 de novembre de 2016

L’any 2001 va tenir lloc aquesta iniciativa, tot i que suposava una despesa important i no se sabia com aniria. La idea consistia a fer un recull dels treballs de creació que escrivien els nostres alumnes durant el curs, sobretot a les classes de català, castellà i anglès, però també n’hi podien haver de filosofia, matemàtiques ciències (“història d’una gota d’aigua”) i editar-lo de manera digna, amb il·lustracions elaborades pels nostres alumnes de batxillerat artístic. No eren jocs florals, sinó treballs de curs que mostraven l’enginy dels alumnes i el que havien assimila al llarg dels anys d’aprenentatge. La presentació es va fer a la Biblioteca Central de Terrassa (en aquell moment molts dels nostres alumnes no sabien ni on era) i va ser un èxit, amb assistència massiva de participants, pares i professors. De llavors ençà l’experiència s’ha repetit ininterrompudament i en l’actualitat anem per la 17a edició.

 

El Tal Com Raja ha demostrat ser un document sociològic de primer ordre. Els textos dels nostres alumnes, naturals i espontanis, mostren la manera de pensar dels adolescents any rere any: els temes que els interessen i els preocupen, les seves obsessions, les seves il·lusions, els seus drames, què els amoïna, què els emociona, què detesten... Si fullegem els TAL COM RAJA del 2001 i el del 2016 veurem com alumnes de les mateixes edats i del mateix context social parlen de temes diferents, de vegades oposats. Conscients que el TAL COM RAJA serà una eina de primera mà per als historiadors del futur quan intentin comprendre l’ànima dels adolescents de les primeres dècades del segle XXI, a tal objecte hem dipositat un exemplar de cada any a la Biblioteca Central de Terrassa.

 

Des del Blanxart volem compartir la iniciativa amb altres centres de Catalunya, raó per la qual pengem els últims TAL COM RAJA i ens mostrem oberts a assessorar escoles i instituts que vulguin encetar una iniciativa semblant.

 

            Que tingueu una bona lectura!

Tal com Raja 2012
TCR-2012.pdf
Documento Adobe Acrobat [86.0 MB]
Tal Com Raja 2013
TCR-2013.pdf
Documento Adobe Acrobat [35.5 MB]
Tal Com Raja 2014
TCR-2014.pdf
Documento Adobe Acrobat [2.9 MB]
Download
Tal Com Raja 2015
Nueva descarga de archivo
Tal Com Raja 2016
TCR-2016.pdf
Documento Adobe Acrobat [3.8 MB]

LA FESTA DEL TAL COM RAJA

Publicat diumenge, 5 de juny de 2016

Aquest dijous 2 de juny ha tingut lloc la presentació de la 16a edició del TAL COM RAJA, el llibre dels alumnes del Blanxart, que recull més de cent textos i il·lustracions dels nostres alumnes i els millors treballs de les classes de 6è de les escoles adscrites a l’institut: La Nova Electra, Joan XXIII, Antoni Ubach i La Roda.

Antonia Rodríguez, directora del centre, ha recordat la implicació d’alumnes i professors per aconseguir un recull de textos exquisit, elaborat amb il·lusió i rigor. Marta Ruiz, supervisora de les il·lustracions, ha detallat el procés a partir del qual els alumnes assimilen i interpreten les narracions i els criteris de selecció. Cristina Valverde, la mare representant de l’AMPA, ha destacat la bellesa formal dels textos i sobretot la profunditat de determinades històries.

A continuació s’ha procedit al lliurament de diplomes i llibres als alumnes de Primària. Álvaro Rivas i Joan Pérez Pleguezuelos, tots dos de l’escola La Nova Electra, han merescut un premi especial després del qual s’ha procedit a la lectura de Davil, d’Álvaro Rivas, una història tendra i enginyosa sobre una patata enamorada amb ganes de sobreviure a les ànsies de menjar del seu propietari.

Posteriorment s’han lliurat els diplomes a autors i il·lustradors de l’ESO. En primer lloc s’ha destacat el text Escriure, la introducció que fa Lucía Chumilla al TCR, i el text de la contracoberta, Un petó de maduixa, obra de Judit Lajara. Pel que fa als escrits de l’ESO, s’han considerat mereixedors de premi: El riu vermell, d’Alba Lajara (1r d’ESO), L’amistat, d’Iris Nerín (2n d’ESO), El placer del anillo, de Mustapha Charef (3r d’ESO) i La paz en el mundo, d’Awatif el Wariaglhi (4t d’ESO), text, aquest últim, que ha estat llegit de manera dramatitzada per Marta Ruiz. Els il·lustradors guardonats han estat: José Ramón Ruiz, Mohamed el Abassi i Reda Naji.

Pel que fa al batxillerat, els premis especials se’ls han emportat Marina Zamora i Noèlia Morales. Acabat aquest lliurament, Antonia Rodríguez ha efectuat la lectura dels magistrals Poemas de Marina Zamora. 

El moment culminant ha arribat quan Cristina Valverde, la mare de l’AMPA, ha llegit l’acta del jurat dels premis que any rere any van atorgant els pares, en aquesta edició suposen una generosa dotació econòmica per adquirir material esportiu. Després de dos mesos de missatges i deliberacions literàries per afinar el veredicte, els pares han decidit atorgar els desitjats guardons als següents alumnes:

1r cicle d’ESO: Lucía Chumilla, pel text Contra la violència

2n cicle d’ESO: Samantha Medina, pel text Los sentimientos

Batxillerat:  Milena Villalta, pel text El comiat

Il·lustració: Laura Rodríguez, per Estaba buscando...

Acte seguit, hem pogut gaudir de les lectures bellament dramatitzades d’aquestes textos, a càrrec d’Antonia Rodríguez, Marta Ruiz i Cristina Valverde, respectivament.

Finalment, l’alumne de 1r  de Batxillerat Raúl Merino ens ha fet passar una estona agradable i divertida al ritme d’uns balls tan convulsius com encomanadissos.

Berta Serra, a primera fila i amb la càmera a les mans des del primer a l’últim segon, ha captat la sorpresa i emoció dels premiats que podeu veure en aquestes instantànies. I a l’altra punta de la sala, la preparació del merescut refrigeri i la venda de llibres ha anat a càrrec de Rosa Samsó.

Si algú encara no té el TCR d’enguany, si voleu gaudir d’un recull de textos profunds, plens d’inquietuds adolescents, el podeu adquirir a consergeria per 5 €.