L'Artista Werens, al nostre centre

Dilluns, 27 de febrer de 2017

El dijous 23 de febrer l’artista Werens ha vingut al nostre centre dins del programa FlipArt de la Diputació de Barcelona “Aventures d’artistes”. Ha explicat als alumnes del batxillerat d’Arts i de l’optativa de Visual i Plàstica de 4t la seva trajectòria artística i ens ha deixat una mostra del seu art a la paret del poliesportiu.

 

Werens, pseudònim de Ramon Puig, és un dels pioners del grafiti a Catalunya. Artista sabadellenc que fa gairebé tres dècades que omple de color i de controvèrsia els carrers de Catalunya, format a la Massana i al London College of Printing, va viure el moment en què sorgia el moviment grafiter europeu, un corrent de grafiti aliè a l’originari nascut als EUA. Les seves obres d’art urbà s’escampen per incomptables murs d’arreu. Indrets tan diversos com Marràqueix, Venècia, Berlín, Bombai, Nova York, Londres, Lisboa, entre molts d’altres, han vist brotar les seves flors d’entre les escletxes de l’asfalt. Però, el que és cert, és que més enllà de l’estètica, allò que desprenen els grafitis de Werens és denúncia i reivindicació.

 

«Si el grafiti és l’art que brolla de l’asfalt, dels fonaments dels edificis malmesos i abandonats de les ciutats de tot el món, el grafiti de Werens és una obra artística lliurada a la ciutat de Sabadell en etapes al llarg de més de vint anys. Són figures que s’enfilen pels murs, éssers que sorgeixen de les escletxes, personatges que ens fan aturar, ombres sinuoses que s’imposen estèticament per sobre de les façanes anodines i esmorteïdes de les nostres viles postindustrials; el seu grafiti és colorista, espontani, dinàmic, agosarat, reivindicatiu, és art a l’abast de tothom. Un art, aquest, que no està en venda, que no s’oculta rere una porta de seguretat ni es tanca dins d’una caixa de cabals; un art abandonat amb tota la cura a la seva sort, sense drames, com un petit bot deixat a la deriva en dia d’oratge suau, malgrat que sovint les “brigades especials de neteja” s’hagin encarregat de fer-lo naufragar just després d’haver avarat. Però, ni tan sols en els moments de màxima (i jo diria frenètica) activitat de les “brigades”, ha deixat de sorgir el grafiti de Werens, sempre entusiasta, constant, evolutiu. El seu art és ofert generosament, en definitiva, a tots aquells que vulguin, puguin i es dignin apreciar-lo, a tots aquells capaços de mirar més enllà dels paràmetres més rígidament establerts.» (Werens. Art urbà. Singulars propis artistes sabadellencs contemporanis. Museu d’Art de Sabadell)

 

“Pintar graffiti és la millor manera d’acostar l’art a tothom, de col·laborar fent del món un lloc més agradable, intentant contrarestar l’absurd pensament dels que prefereixen les ciutats grisses, buides i sense vida.” (florsss!, 2009 Edicions ImpaktesVisuals, Sabadell)

 

www.werens.com

www.impaktesvisuals.com

Vídeos: https://vimeo.com/werens