Experiències del Batxillerat nocturn

Ester Moreno

Quan fa uns anys vaig deixar d’estudiar, creia que ja no hi tornaria. No pensava que estaria un altre cop en una aula amb professors, deures, exàmens i companys de classe. L’any passat vaig decidir que volia reprendre els estudis i em vaig matricular per aquest curs. Sincerament, els primers dies van ser durs, el que més em va costar va ser adaptar-me a l’horari, que és especialment difícil a l’hivern, però un cop superat aquest obstacle, m’he trobat amb un ambient gairebé familiar i molt proper, i amb l’ajuda de professors i companys m’apropo al meu objectiu. Em sento com si tingués una segona oportunitat per escollir el meu futur.

 

Ouafae el Harradi

Un bon dia et lleves i veus que la realitat ha canviat. El teu pare ha fugit, la teva mare és analfabeta i tu amb disset anys has de fer-te càrrec d’una hipoteca i de dos germans petits; sento ser tan freda, però la realitat és així. Amb aquest panorama vaig buscar feina fins que en vaig trobar: cuidava un ancià durant la nit; al començament no podia dormir, i em venia bé per la feina, però jo estudiava diürn i a les vuit del matí m’adormia a classe; temia l’amenaça de la selectivitat. Per això em vaig passar a Nocturn. El que em va sorprendre d’aquest canvi va ser que els professors, sense saber res del meu passat, em van animar perquè pogués sortir-me’n. No dic que amb això es vagin solucionar els meus problemes, però la situació va millorar molt. Hi ha un clima d’estudi molt agradable i això m’ajuda a esforçar-me per continuar endavant.

 

Ramona Gómez

Resumir en pocas palabras lo que significó para mí el paso por el Nocturno del Blanxart resulta un poco difícil, pero lo intentaré.        

Tenía 43 años cuando empecé primero de bachillerato con la idea de reciclar los estudios que muchos años atrás había tenido que dejar apartados. La experiencia fue para mí enriquecedora. A pesar del horario, tras una larga jornada de trabajo, el inagotable entusiasmo de los profesores y la complicidad de los compañeros lo hacían todo posible. Me siento muy orgullosa de haber formado parte del alumnado, pero sobre todo me quedo con las amistades que durante ese tiempo se forjaron y que trato de conservar.

El curso del Nocturno es una posibilidad de abrir nuevas metas; a mí me facilitó poder realizar una carrera universitaria, pero lo más importante es que me permitió creer que con esfuerzo todo es posible.            

 

Mar León

Para mí el bachillerato Nocturno fue como una segunda oportunidad, como poder coger un tren que perdí cuando pasó por mi estación. Guardo recuerdos entrañables de mis profesores y también de los compañeros que conocí allí, sin duda personas que merece la pena conocer.

Cuando comencé el Nocturno, tenía 22 años y vivía ya con mi pareja. Trabajaba con contratos temporales en fábricas, estaba bien para salir adelante pero no era lo que me hacía feliz; ocho horas en una cadena de producción realizando tareas monótonas de inserción de piezas en placas electrónicas te hace pensar: no era lo que quería hacer el resto de mi vida. 

Realizar el bachillerato, me permitió acceder a la universidad y en definitiva a forjarme un futuro mejor.

 

Miguel Ángel Rodríguez

Tengo 45 años; después de repetir primero de BUP a mis 16 años, dejé los estudios para ponerme a trabajar. Actualmente estaría dentro del grupo de fracaso escolar. Aprendí un oficio y con el tiempo me fui promocionando, pero llegó un momento en que sin titulación no podía ascender. Como quería seguir subiendo de categoría volví a los estudios donde los había dejado. En el IES Blanxart pude estudiar el bachillerato Nocturno. El equipo docente me asesoró para adaptar los dos cursos de bachillerato a mis horarios y me abrieron una puerta a nuevos conocimientos. Hice estos dos cursos en tres años y actualmente he terminado un grado superior de química ambiental y  he podido promocionarme en el trabajo.

 

Àlex Andrés

Jo només he fet un curs al Blanxart i ha servit per adonar-me que té un bon nivell d’estudis. El nocturn garanteix i facilita al màxim que les persones que vulguin estudiar ho tinguin fàcil per fer-ho, i més aquelles persones que tenen certa dificultat. Personalment estic satisfet del meu curs, crec que vaig fer una bona elecció. En aquest institut tant alumnes com professors compartim un projecte comú anomenat “formació”.

 

Raúl Salvador

Fa un any em vaig adonar que no podia continuar només amb els estudis obligatoris: avui dia cap persona amb aquesta única formació té feina assegurada. Vaig preguntar-me quins estudis volia cursar i a què em volia dedicar per progressar laboralment i accedir a millors llocs de treball, estables i amb un sou digne. Vull anar a la universitat i estudiar enginyeria elèctrica, però abans m’he de treure el batxillerat. El Nocturn és ideal per a gent que es troba a l’atur o per a persones com jo, que tenen feina però aspiren a una vida laboral millor. Ja no hi ha excuses com la falta de temps o la impossibilitat d’encaixar horaris laborals i lectius; el Nocturn ho fa possible.

 

Aya Belhaj

Un dels avantatges del batxillerat Nocturn és que està pensat per a persones que volen treballar i continuar els seus estudis; per això em vaig passar a Nocturn, per poder treballar al matí, però com que la cosa està malament, no vaig trobar feina i vaig aprofitar el temps matriculant-me a un curs de formació professional. Així que estic fent dos cursos a la vegada, sense perdre el temps.

També valoro el Nocturn perquè al diürn em sentia aïllada de la resta de la classe, ja que els meus companys no tenien la mateixa edat que jo; ara sembla que estigui en una escola d’adults.

 

Jordi Sanromà

Vaig començar el batxillerat en un altre institut però vaig deixar-ho per posar-me a treballar. Tres anys després vaig voler reenganxar-m’hi però vaig pensar que tornar amb gent més jove i amb horari de matí no era una bona idea. Se'm va ocórrer provar el nocturn. Tindria un horari més assequible i el podria combinar amb la feina, així que ho vaig fer i... vaig aconseguir el títol!

Estic orgullós d'haver-ho fet. Els professors em van ajudar, ja que sabien que la majoria de nosaltres treballàvem i tot era més complicat.

El batxillerat nocturn és una bona opció, una gran ajuda per a gent més gran, gent que treballa, gent que té fills...; representa la il·lusió de tornar a estudiar i comprovar que ets capaç de treure-t’ho.

 

Mireia Mateos

El batxillerat nocturn ha significat molt per a tots aquells que hem pogut aprofitar-ho. Sense aquests estudis, la gent que està treballant no tindria l'oportunitat d'estudiar, i és una opció molt interessant per al futur de cadascú de nosaltres, si volem aconseguir els nostres somnis. Moltes gràcies per aquesta oportunitat.